Kuchnia

Kulinarnie

Happy Kitchen.: Sernik cynamonowo - miodowy na spodzie z ciastek korzennych.
Składniki (forma 20 cm):

Ciasteczkowy spód:
125 g ciastek korzennych (np. speculoos)
50 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Ciastka kruszymy na piasek, łączymy z masłem, do powstania "mokrego piasku", wylepiamy spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
375 g sera twarogowego
125 g serka mascarpone
200 g mleka skondensowanego słodzonego
60 g miodu płynnego
3 jajka
15 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
150 g kwaśnej śmietany
Oba serki, mleko i miód ubijamy krótko mikserem do połączenia składników. Dodajemy po jednym jajku, a na koniec oba rodzaje mąk. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Na gorący sernik wykładamy kwaśną śmietanę. Studzimy całą noc. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation