Kuchnia

Kulinarnie

Ciasto kukułka
Składniki:
Biszkopt ciemny:
6 jajek ( osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Biszkopt jasny:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
2 śmietany 30% ( 0,5 l każda) ( ja na drugi raz użyję więcej śmietany, według mnie z tej ilości było trochę za mało kremu)
cukier puder 2-3 łyżki na 0,5l śmietany
8 łyżeczek żelatyny + gorąca woda
Poncz:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka gorącej wody
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
3 łyżki cukru
3 kieliszki czystej wódki
Dodatkowo na polewę:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej


Wykonanie:

Biszkopt ciemny:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki ,kakao i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części
Biszkopt jasny:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier , następnie żółtka,
na koniec do masy jajecznej dodajemy wymieszane ze sobą pozostałe składniki( mąki i proszek do pieczenia) całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (38x22cm) wyłożonej papierem dopieczenia
pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175°C
ostudzony biszkopt kroimy w kostkę ( wielkość orzecha włoskiego)
Krem śmietanowy:
krem robimy dwa razy
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody,
następnie śmietanę 0,5l ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i łączymy ją z wystudzoną żelatyną, całość dokładnie mieszamy i od razu przekładamy na ciemny biszkopt
drugą część kremu przygotowujemy tak samo
Poncz:
kawę rozpuszczamy w szklance gorące wody
napar kawowy przelewamy do garnka, dodajemy połamane czekolady oraz cukier, podgrzewamy , kiedy czekolady i cukier się rozpuszczą ściągamy z gazu , gotowy poncz studzimy, do zimnego dodajemy wódkę, mieszamy.
Wykonanie kolejność:
na ciemny biszkopt wykładamy połowę kremu śmietanowego
układamy na nim gęsto ( jeden obok drugiego) kwadraciki jasnego biszkoptu, które dokładnie ale stopniowo polewamy naszym ponczem( biszkopt wchłonie cały płyn)
naponczowane kwadraciki biszkoptowe przykrywamy drugą porcją kremu który przygotowujemy tak samo jak pierwszy, następnie przykrywamy drugą częścią ciemnego biszkoptu
wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą, schładzamy w lodówce i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation