Kuchnia

Rewolucja na talerzu - przepisy

Słodkie bułeczki orkiszowe

- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i ¼ szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 kubek fig, daktyli, moreli, śliwek

Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC. Podajemy z kefirem.

tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation