Kuchnia

granole

jadłonomia · roślinne przepisy:
Granola jabłkowa

Składniki na duży słoik:
•1 szklank płatków owsianych
•1/4 szklanki migdałów
•1/4 szklanki orzechów laskowych
•1/4 szklanki pestek dyni
•1/4 szklanki syropu z agawy, melasy lub miodu
•2 łyżki soku jabłkowego z pierwszego tłoczenia
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki imbiru
•mała szczypta soli morskiej
•1/4 szklanki rodzynek
•1/4 szklanki suszonych jabłek, można pociąć krążki suszonych jabłek
•1/2 szklanki gryki w melasie, użyłam tej od Dobrej Kalorii

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza rodzynkami, jabłkami i gryką. Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.
2.Upieczoną mieszankę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone jabłka, rodzynki od grykę i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionym mlekiem lub kaszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation