Kuchnia

granole

Pyszna, kolorowa i chrupiąca GRANOLA!

- 5 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- ok. 50 gram suszonej żurawiny
- ok. 50 gram suszonych moreli
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych
.. Właściwie można użyć jakichkolwiek ziaren, zbóż, orzechów, suszonych owoców, kandyzowanych.. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych :)

Syrop:
- 3 łyżki ulubionego miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
- do smaku cukier wanilinowy (proponuję też poeksperymentować z różnymi aromatami, a także kakao - jak ktoś lubi czekoladowe;) )


Wszystkie suche składniki (bez owoców!) należy uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Uwaga! Wiórki kokosowe, czy sezam, spalają się dużo szybciej niż na przykład płatki owsiane, orzechy, dlatego należy dodać je pod koniec prażenia.

W międzyczasie przygotowujemy syrop - wszystkie składniki wrzucamy do małego rondelka i zagotowujemy. Na powierzchni płynu pojawi się rosnąca piana. Chwilę pogotować, aż cukier się roztopi i wszystkie składniki się dobrze połączą.

Następnie należy wlać syrop do mieszanki ziaren na patelni, dorzucić suszone owoce i wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia (naprawdę warto, bo bez papieru wszystko się przyklei do tacy i później trudno to zdjąć...). Zostawić do całkowitego wystygnięcia - syrop stwardnieje i powstanie chrupiąca skorupka.
Pokruszyć i zajadać ze smakiem!!

Idealne do popołudniowej kawki, ale także do zabrania ze sobą na drugie, pożywne śniadanie :)

Polecam z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation