Kuchnia

Coś słodkiego

Pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)

Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)

spód: 100 g orzechów włoskich (ok. 1 szk.), 80 g wiórek kokosowych (ok. 1 szkl.), 50 g daktyli (ok. duża garść) lub 1 duża łyżka cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 30 g oleju kokosowego (1 duża łyżka)
250 g upieczonej dyni (najlepiej hokkaido, bo jest sucha)
250 ml mleka kokosowego (najlepiej z kartonika)
duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
80 g daktyli
1 duża łyżka imbiru startego
¾ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
polewa: 200 ml mleka kokosowego, ¾ łyżeczki żelatyny oraz 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (lub 200 ml kwaśnej śmietany)

Sposób

Przygotować spód. Daktyle moczyć w gorącej wodzie kilka minut, albo aż zmiękną. Orzechy zmielić z wiórkami, dodać cynamon, stopiony olej kokosowy i daktyle i mielić, aż masa zacznie się sklejać. W razie potrzeby dodać odrobinę wody (może być to konieczne, gdy zamiast daktyli damy cukier). Masę wcisnąć w formę (u mnie 20 cm), wyrównać i dobrze docisnąć. Piec w 180 C przez ok. 12 min. Ostudzić.
Dynię zmielić z pozostałymi składnikami. Wylać na ostudzonym spodzie i piec w 150C przez ok. 45 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa: żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, jak napęcznieje zalać gorącą wodą do rozpuszczenia. Wymieszać z mlekiem koksowym i łyżką syropu klonowego (lub miodu) i wylać na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki, aż polewa stężeje (ok. 30 minut). Jeśli polewa ma być z pieczonej śmietany wystarczy śmietanę wylać na cieście na ostatnie 15 minut pieczenia. Można ją wcześniej odrobinę posłodzić (np. syropem klonowym).
Ciasto udekorować orzechami, kokosem lub wg uznania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation