Kuchnia

ciasta

Zdjęcia dla przepisu: Ciasto z budyniem i jabłkami przepis dodany przez kuchareczka221 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki

na ciasto

mąka 2 szklanki
jajka 4 szt
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
rodzynki 3/4 szklanki
jabłka 6-7 szt
budyń jasny 2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 3 szklanki
cukier 3-4 łyżki
dżem
herbatniki
polewa czekoladowa
Sposób przyrządzenia

Jajka wybić i ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić i oprószyć mąką. Rodzynki opłukać.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, wyłożyć na nie jabłka i obsypać rodzynkami.

Budynie połączyć z mąką i cukrem, ugotować na mleku.
Wyłożyć na ciasto.

Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
Ciasto przestudzić, posmarować dżemem i położyć herbatniki.

Polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation