Kuchnia

Mniam Mniam

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (2 porcje):
• 1 pierś z kurczaka
• 1-2 łyżki oleju ryżowego
• 1/2 zielonej papryki
• 1/2 czerwonej papryki
• 1 średnia cebula
• 1 średnia marchewka
• 4 krążki ananasa z puszki
• 4 łyżki soku z ananasa
• 3 łyżki octu z białego wina
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki brązowego cukru
• sok z 1/2 pomarańczy
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
• świeżo zmielony czarny pieprz


Rozgrzać olej w woku. Papryki, marchewki, cebulę oraz ananas pokroić w niedużą kostkę.
Do woka najpierw wrzucić marchew i cebulę. Smażyć około 5 minut, następnie podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze z 5 minut. Dodać papryki, ananasa i smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie.
W miseczce wymieszać dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki cukru i połowę rozpuszczonej mąki ziemniaczanej.
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3cm) i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać sos i ciągle mieszając chwilkę poddusić, aż sos zgęstnieje Jeśli będzie za kwaśny dodać pozostałą łyżkę cukru, a gdy zbyt rzadki (choć raczej nie) pozostałą mąkę.
Podawać z aromatycznym ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation