Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Indyjskie curry z kurczaka - Bombay-curry

Składniki:

• 1 łyżka ghee (lub innego tłuszczu)
• 1 średnia cebula, drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
• 1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona)
• 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka ziaren kolendry roztłuczonych w moździerzu
• 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki roztłuczonych w moździerzu
• 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili
• 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w spore kawałki
• 1 puszka pomidorów w kawałkach
• 125 ml mleka kokosowego
• łyżka soku z limonki
• sól
• natka kolendry do przybrania (względnie natka pietruszki)
• ryż jaśminowy lub basmati


Najpierw przygotować wszystkie składniki, to ułatwi gotowanie. Na dużej nieprzywierającej patelni (w dużym rondlu) rozgrzać ghee i dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko poddusi i zeszkli. Dodać do cebuli wszystkie przyprawy: czosnek, papryczkę chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i sproszkowane chili. Dobrze połączyć wszystkie przyprawy i lekko podgrzać. Zwiększyć ogień, dodać pokrojonego kurczaka. Na patelni dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach i podsmażyć chwilę z każdej strony, ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, lekko posolić, dodać puszkę pomidorów, przykryć patelnię i dusić kurczaka przez 10 minut , mieszając co jakiś czas.
Mięso ma być w środku białe, ale bardzo wilgotne. Odkryć patelnię, zwiększyć ogień i dodać mleko kokosowe. Sos powinien się teraz zredukować przez około 5 minut. Zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej - jeśli jest taka potrzeba. Przed samym podaniem przyprawić sokiem z limonki i posypać natką kolendry. Podawać w towarzystwie dobrego ryżu.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation