Kuchnia

kruche

Galette z orzechami i gruszką

kruchy spód:
70 g orzechów włoskich
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
50 g cukru

nadzienie:
50 g orzechów włoskich
80 g cukru
4-5 średniej wielkości gruszek, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki

Zaczynamy od przygotowania spodu. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy. Mieszamy z mąką i cukrem. Dodajemy masło i siekamy do połączenia się. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Aby przygotować nadzienie prażymy orzechy na suchej patelni, studzimy i mielimy razem z cukrem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 5 mm, zostawiając nierówne brzegi. Połowę mieszanki cukru i orzechów wykładamy na ciasto, zostawiając ok. 3-4 cm wolnego miejsca od brzegów. Na to układamy kawałki gruszek, które posypujemy resztą mieszanki orzechowej. Zawijamy brzegi do środka.

Pieczemy w 180 C przez 30-35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation