Kuchnia

Zupy i buliony

Bulion warzywny

ok. 1,5 litra esencjonalnego bulionu
2 litry wody
3 marchewki kawałek kapusty
¼ korzenia selera
2 korzenie pietruszki
⅓ pora duża cebula
3 ząbki czosnku
1 suszony grzybek przyprawy:
5 kulek kolorowego pieprzu,
3 kulki ziela angielskiego,
3 listki laurowe,
1,2 łyżeczki suszonego lubczyku
sól do smaku
malutki pęczek świeżego tymianku

Wszystkie warzywa oczyść- obierz ze skórek, łupin, opłucz. Przyprawy upraż na suchej patelni. Cebulę opal nad palnikiem by wydobyć z niej więcej aromatu. W garnku umieść warzywa, suszony grzybek, tymianek i przyprawy. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na mały ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny, aż warzywa zmiękną. Przecedź bulion przez sitko. Bulion możesz od razu wykorzystać, trzymać w lodówce przez ok. tydzień lub zamrozić na przyszłość. Warzywa możesz wykorzystać do sałatki majonezowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation