Kuchnia

kuchnia

Żytnia tarta z cukinią, kurczakiem i kalafiorem

Porcja 271g 379 kcal
Porcja 100g 140 kcal

Forma o średnicy 27 cm

Spód:

180 g mąki żytniej typ 720
30 g otrębów pszennych
1 jajko
70 ml jogurtu naturalnego
15 g oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka ziół prowansalskich

Wypełnienie:

200 g cukinii
130 g piersi z kurczaka
150 g kalafiora
4 ząbki czosnku
1 jajko + 1 białko jaja
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 kula mozzarelli light
zioła prowansalskie
ostra papryka
świeża pietruszka

Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.

W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy do miski obraną cukinię (ewentualnie odsączamy, jeśli jest taka potrzeba).
Pierś z kurczaka mielimy i wkładamy do naczynia z cukinią, wbijamy jajko, dodajemy białko, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek, a następnie całość dokładnie mieszamy i przelewamy do ostudzonego spodu.

Wierzch tarty posypujemy utartą mozzarellą, a następnie układamy kawałki podgotowanego w lekko osolonej wodzie kalafiora.

Tartę lekko posypujemy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, a na końcu układamy na niej listki pietruszki.

Ponownie wkładamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 20 minut, po czym kolejne 5 z użyciem termoobiegu.

Jeśli nie posiadamy formy silikonowej, należy wyłożyć naczynie papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation