Kuchnia

Przepisy - Sprawdzone

Chlebki pita


Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 8 sztuk
Składniki
1 i ¼ szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki
14g drożdży surowych (lub 2 łyżeczki suchych)
Wykonanie
Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
Mąkę połącz z pozostałymi składnikami (ja akurat teraz użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli) - można też dodać zioła do smaku - bazylię, oregano.
Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)). Rozwałkowane pity odstawiamy ponownie na około 20-30 minut.
Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut - do momentu aż się zrumienią.
Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation