Kuchnia

słodkości

Pełnoziarnista tarta jabłkowa z granatem
(średnica 20 cm)

Spód:
120 g mąki pełnoziarnistej
25 g cukru pudru
1 żółtko
35 g margaryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
Wypełnienie:
2 jabłka (użyłam szarych renet)
1/2 małego granata
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki dżemu np pomarańczowego lub brzoskwiniowego
2-3 łyżki białka jaja
2 łyżki mleka mleka
2 łyżki soku jabłkowego
wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego




Na stolnicę wysypujemy mąkę z cukrem pudrem, w kopczyku robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko i tłuszcz.
Margarynę początkowo siekamy nożem, a następnie przechodzimy do zagniatania.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą schładzamy w lodówce około 30-45 minut.

W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w 2-3 mm talarki, które polewamy sokiem z cytryny.





Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy/blacie podsypanym mąką, ostrożnie przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dopasowujemy, a wystające fragmenty odcinamy nożem.

Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie układamy kawałki jabłek.





W kubeczku mieszamy białko jaja, mleko, sok i wanilię, a następnie pędzelkiem rozprowadzamy mieszaninę po wierzchu tarty. Na koniec całość posypujemy "ziarenkami" owocu granatu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tartę pieczemy około 45-50 minut (piekarnik góra-dół, bez termoobiegu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation