Kuchnia

słodkości

Tort Węgierski

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek Farmio

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

3/4 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mocnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Krem czekoladowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego



2 łyżki mocnego kakao

100g masła

100 ml śmietanki kremówki



Krokant orzechowy :

100g orzechów włoskich

100g migdałów

2 łyżki cukru

3 łyżki wody



Dodatkowo :

2 szklanki mrożonych wiśni

pół szklanki cukru

pół szklanki alkoholu ( u mnie rum )



100g roztopionej czekolady + łyżeczka masła



Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka Farmio ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , proszkiem do pieczenia i kakao .

Ciasto przelewamy do formy (śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.



Krem czekoladowy :

Składniki na krem ( za wyjątkiem kakao , masła i śmietanki ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem oraz z kakao , gdy masa będzie gładka cienkim strumieniem wlewamy śmietankę kremówkę , cały czas ubijając . 



Krokant orzechowy :

Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze .

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy .



Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu aż puszczą sok . Zalewamy alkoholem i odstawiamy na minimum 2 godziny .

Po tym czasie wiśnie odsączamy na sitku a zalewę zostawiamy do nasączenia biszkoptu .



Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy na której będzie serwowany i nasączamy zalewą z wiśni . 

Smarujemy kremem i układamy wiśnie . Drugi i trzeci blat również nasączamy i przekładamy kremem i wiśniami . Całość dokładnie pokrywamy kremem i wyrównujemy . Boki dekorujemy krokantem orzechowym . Wierzch tortu polewamy roztopioną czekoladą z masłem . Resztę kremu ładujemy do szprycy ze specjalną końcówką i ozdabiamy brzegi . Wierzch dodatkowo dekorujemy pozostałymi wiśniami .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation