Kuchnia

imieniny

CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE

Składniki

• 1 szklanka mąki pszennej
• 5 łyżek kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 100 g masła
• 150 g brązowego cukru
• 3 jajka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Kupiec
• 5 łyżek otrąb owsianych
• 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce utrzeć na krem masło i cukier. Ciągle ucierając dodać jajka. Do masła dodać wcześniej wymieszane suche składniki. Na końcu dodać płatki i otręby owsiane oraz kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation