Kuchnia

Słodkości

Marchewkowy sernik świąteczny « Wypieki Beaty Wypieki Beaty
Składniki
składniki spodu:
pół szklanki orzechów włoskich
około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)
60 g (4 łyżki) - rozpuszczonego masła
3 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
składniki sernika:
1 łyżka masła
2 średnie marchewki (około 200 g), obrane i starte na małych oczkach
1,5 szklanki cukru
1 kg sera sernikowego
4 duże jajka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki soli
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki polewy (opcjonalnie):
szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
3 łyżki cukru
Wykonanie
wykonanie spodu - zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki, zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów. Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.
Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
wykonanie masy twarogowej:
Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru. Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek. Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
Masę serową wylej na spód. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut.
Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik. Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation