Kuchnia

Słodkie wypieki

Szarlotka

Składniki (na tortownicę):
- ok. 1,5 kilograma jabłek
- 250 g mąki tortowej
- żółtko jednego jajka
- 125 g niesolonego masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 100 g cukru trzcinowego (lub miodu) i ok. 10 dodatkowych łyżek do posypania jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- cynamon
- cukier puder
- odrobina soku z cytryny

Jabłka obrałam i poszatkowałam w cienkie plasterki a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Z mąki, cukru, śmietany, masła, żółtka i esencji waniliowej zagniotłam ciasto. Odstawiłam do lodówki do schłodzenia. Następnie 1/3 ciasta pozostawiłam do zrobienia kruszonki, natomiast resztę rozwałkowałam i przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na cieście rozłożyłam plasterki jabłka, posypałam je cukrem oraz cynamonem a na wierzch starłam na grubych oczkach tarki resztę ciasta, która utworzyła kruszonkę. Placek wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika i piekłam przez 45 minut w temperaturze 180 st.C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation