Kuchnia

Słodkie wypieki

szarlotka bez mąki, z brzoskwinią :p



składniki
na tortownicę o średnicy 21cm
wartość kaloryczna liczona na 8 porcji
szklanka kaszy manny
pół szklanki brązowego, trzcinowego cukru
pół szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
pół szklanki otrębów pszennych zmielonych na mąkę + na wysypanie foremki
100g masła roślinnego z kostki
6 średnich jabłek, u mnie championy
4 małe, dojrzałe brzoskwinie
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu lub inne słodzidło
szczypta kwasku cytrynowego





przygotowanie


jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach. brzoskwinie obieramy i kroimy do jabłek. do owoców dodajemy cynamon i kwasek. sypkie składniki mieszamy razem w misce. foremkę smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi otrębami. na dno wsypujemy 1/3 sypkiej mieszanki i kładziemy 1/2 owoców, polewamy połową miodu, sypiemy kolejną warstwę sypkiej mieszanki i znów kładziemy owoce i polewamy miodem. na wierzch wysypujemy resztę sypkiej mieszanki i kładziemy masło po kawałku - jeden obok drugiego.





wstawiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na 50-60 minut. zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.




uwielbiam tą szarlotkę! kasza manna jest the best! jeśli jeszcze nie znacie tego cista to koniecznie spróbujcie tym bardziej, że jest banalnie proste. a pszenne otręby nadają fajowskiej chrupkości i ładnie ciemnieją w piecu - polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation