Kuchnia

muffiny

Muffiny ekstremalnie czekoladowe

Muffiny ekstremalnie czekoladowe

200 g maki
70 g maslanki
15 g likieru orzechowego
lyzeczka aromatu migdalowego
lyzeczka proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
90 g masla
150 g cukru
lyzeczka cynamonu
1,5- 2 lyzki kakao holenderskiego
2 jajka, sredniej wielkosci
100 g bialej czekolady, polamanej w kostke
100 g czekolady ( zaw. kakao min. 70%) polamanej w kostke


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Forme 12 dolkowa wykladamy papilotkami.
Maslo pokrojone w kostke wkladamy do rondelka o grubym dnie razem z 50 g ciemnej czekolady i
50 g bialej czekolady. Podgrzewamy az do rozpuszczenia skladnikow, najlepiej nad srednim plomieniem. Po czym zestawiamy z ognia i studzimy i laczymy z alkoholem.
Make przesypujemy z proszkiem do pieczenia, soda, cynamonem i kakao.
Pozostala czekolade (50 g bialej i 50 g ciemnej) kroimy drobno w kosteczke.
Jajka wbijamy do duzej miski i ubijamy okolo 2 minut, mozna recznie. Laczymy z aromatem i maslanka.
Nad dobrze rozkloconymi jajkami i maslanka przesiewamy jeszcze raz make z pozostalymi suchymi skladnikami. Wsypujemy biala czekolade (ciemna zostawiamy na koniec).
Wlewamy nad maka roztopiona z maslem czekolade (lekko przestudzona) i mieszamy skladniki widelcem.
Wlewamy mase do papilotek, do 2/3 wysokosci.
Posypujemy kawalkami ciemnej czekolady.
Pieczemy okolo 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy lekko.
Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation