Kuchnia

muffiny

(12 muffin)

100 g płatków owsianych
200 g jogurtu naturalnego
180 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g posiekanych orzechów włoskich
80 g suszonych moreli drobno pokrojonych
1 jajko
120 g miodu
65 g oleju


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi.
W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.

Formę muffinkową wypełnij ciastem.
Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe …
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation