Kuchnia

Kuchenne inspiracje

Makowiec z jabłkami –
mak mielony 300 g
jajko 6 szt
kasza manna 6 łyżek
starte jabłko 4 szt
Kostka do pieczenia Kasia 1/2 kostki
cukier puder 200 g
cukier waniliowy 1 opak
bakalie 1 opak
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mak sparzyć we wrzątku, odsączyć na sicie. Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z soku.
Krok 2
Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać.
Krok 3
Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać sparzony we wrzątku i odsączony mak oraz kaszę manną z proszkiem do pieczenia, połączyć.
Krok 4
Dodać starte jabłka. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Można dodać ulubione bakalie.
Krok 5
Wyłożyć na średnią blachę (25cm x 35cm). Piec około godziny. Polać czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation