Kuchnia

Kuchenne inspiracje

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Masa sezamowa:

1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
40 g masła
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki połączyć w garnuszku i podsmażyć.

Masa kokosowa:

5 białek
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Masa chałwowa:

125 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do połączenia i powstania jednolitej masy chałwowej.

Ponadto:

1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe

Wykonanie:
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation