Kuchnia

Swieta-Wielkanoc.

Pierogi z kapustą - przepis

Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki (najlepiej tortowej),
- Masło,
- 2 żółtka,
- Woda.

Składniki do farszu:
- Biała kapusta,
- 3 cebule,
- Olej,
- Przyprawy. Sposób przygotowania
Kapustę dokładnie czyścimy, obieramy z nieciekawych liści i płuczemy. Kroimy ją na ćwiartki i wyciągamy głąb. Ponownie dokładnie myjemy i umieszczamy w większym garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości kapusty. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy ją i studzimy, odsączając od pozostałości wody. Wywalamy grube nerwy liści gdyż psują smak. Kroimy kapustę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę podsmażamy na oleju do lekkiego zarumienia. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie, podsmażając, tak by kapusta złapała lekki kolor. Co chwila mieszamy. Doprawiamy przyprawiamy np. solą i pieprzem, wg własnego uznania i smaku. Studzimy. Na stół wysypujemy mąkę i dodajemy masło, co razem mieszamy palcami. Gotujemy wodę. Do ciasta dodajemy żółtka i ponownie mieszamy całość. Do ciasta dodajemy gorącą wodę, powoli by się nie poparzyć. Wodę najlepiej lać partiami, za każdym razem zagniatając. Wody dodajemy do momentu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę o odstawiamy na 30 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich pozostawiamy na stolnicy pod przykryciem. Jedną z części rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki na pierożki, po czym nadziewamy je wcześniej przygotowanym farszem. Brzegi pierożków mocno zlepiamy opuszkami palców i odstawiamy w miejsce lekko posypane mąką by nie kleiły się do niego pierożki. Gotowe pierożki można zamrozić lub ugotować do spożycia. Jeśli planujemy od razu spożyć pierożki, wystarczy wstawić wodę i lekko osolić. Zaleca się również dodać jedną łyżeczkę oleju, by się nie sklejały w czasie gotowania. Pierożki gotują się około 3 minut, wyciągamy w momencie wypłynięcia na wierzch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation