Kuchnia

ciastka

HILDEGAR: DUŻE CIASTKA ORKISZOWE Z MALINAMISkładniki (na 12-14 ciastek):

1 szklanka mąki orkiszowej ( u mnie typ 630)
100 g masła
pół szklanki brązowego cukru ( najlepiej zmielony na drobniutki lub puder)
1/4 szklanki wiórek kokosowych
1/4 szklanki mielonych migdałów
szczypta sody
szczypta soli morskiej
1 jajko (opcjonalnie)
około 40 malin (po 3 na każde ciastko), najlepsze będą mrożone, ale niekoniecznie
Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem. do ubitej masy dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Nabieramy masę i formujemy z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczamy i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każdym ciastku układamy po 3 maliny. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 18-20 minut ( do momentu kiedy brzegi się ładnie zarumienią). Ciasteczka po wyjęciu studzimy na kratce. Zajadamy dopiero jak dobrze ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation