Kuchnia

ciastka

Odchudzone pączko - bułki z mormaladą ;) | Zdrowe Przepisy Pauliny StyśSkładniki na ok. 15 - 20 sztuk :
Mąka pszenna (typ 650) - dwie szklanki
Mąka razowa (typ 2000) - dwie szklanki
Cukier - 5 łyżek
Jajo - sztuka
Masło - 25 gram
Mleko - 1 i 1/4 szklanki
Drożdże (świeże) - 40 gram
I oczywiście coś do środka: marmolada/dżem/budyń ;)



Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn: do ¼ szklanki letniego mleka dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i rozkruszamy drożdże – mieszamy i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajo, resztę letniego mleka, rozpuszczone i ostudzone masło (ja masło wrzuciłam do mleka po odlaniu części na rozczyn - zanim drożdże urosły zdążyło się rozpuścić) oraz rozczyn drożdżowy – wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut na jednolitą masę (na początku nie chce zbytnio współpracować, klei się do rąk jednak w toku wyrabiania staje się bardziej przyjazne ;)).
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy co najmniej na godzinę do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i jeszcze raz energicznie ugniatamy ciasto.
Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki które rozpłaszczamy na dość gruby placek (ok. 2 cm) – na środek nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu, marmolady lub budyniu i dokładnie zaklejamy, formując lekko spłaszczone kulki.
Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na jakieś 15 -20 minut do wyrośnięcia.
Pączki pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 20 minut.
Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem, aczkolwiek nie jest to konieczne ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation