Kuchnia

Sałatki

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM I FRANKFURTERKAMI

Składniki:
1 średni słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
3 jajka
5 dag pora
10 dag żółtego sera
10 dag frankfurterek (ok. 2 sztuki)
15 dag ogórków kiszonych
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy
3 łyżki śmietany 12%
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz ziołowy
Sposób wykonania:

Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Frankfurterki pokroić w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę.

Do miski przełożyć seler konserwowy, kukurydzę, jajka, por, żółty ser, frankfurterki, ogórki kiszone i czosnek. Dodać majonez, musztardę, śmietanę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz rozgnieciony w palcach majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Całość razem wymieszać i przełożyć do czystej, szklanej miski. Schłodzić w lodówce.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation