Kuchnia

Głodny morek

Moje Dietetyczne Fanaberie: Pieczone jabłka z owsianką i ananasem

Pieczone jabłka z owsianką i ananasem
Przepis na jedną porcję

1 średnie jabłko
25 g płatków owsianych
100 ml wody
50 ml mleka
szczypta soli
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka wiórków kokosowych
2 plastry ananasa
odrobina soku z pomarańczy





Jabłko przekrawamy w poprzek, dokładnie w połowie, a następnie drążymy małe otwory w obu połówkach usuwając przy okazji środki owocu.

Do rondelka w wsypujemy otręby, płatki oraz sól, wlewamy wodę, mleko i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż płatki wchłoną cały płyn, po czym dodajemy wiórki kokosowe i przekładamy masę do przygotowanych połówek jabłka.

Owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch kładziemy plastry ananasa, które następnie skrapiamy lekko świeżym sokiem z pomarańczy.

Jabłka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, po czym kolejne 15 przy włączonym termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation