Kuchnia

Głodny morek

Pieczone jabłka faszerowane marcepanem i bakaliami z karmelem.

SKŁADNIKI:
4 lekko kwaskowate jabłka (np. boskoop)
cynamon

Masa marcepanowa:
100 g migdałów
garść rodzynek
30 ml rumu
garść posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, macadamia, nerkowców)
100 g cukru pudru
4 łyżki śmietany kremówki (30%)
sok z cytryny
starta skórka z ½ pomarańczy
starta skórka z ½ cytryny

Karmel:
100 g cukru
1 łyżka wody
65 g masła
5 łyżek śmietany kremówki (30%)
½ łyżeczki kryształków soli

Piekarnik nagrzać do 200°C (funkcja góra/dół).

Przygotować masę marcepanową:
migdały sparzyć wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut. Rodzynki zalać podgrzanym rumem. Posiekane orzechy zrumienić na rozgrzanej patelni. Migdały obrać ze skórki, wysuszyć na papierowym ręczniku, zmielić. Dodać cukier, śmietanę i odrobinę soku z cytryny, rodzynki (razem z rumem), orzechy, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać.

Górne części jabłek ściąć, wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości każdego jabłka zrobić naokoło nacięcie, aby zapobiec zniekształceniu lub pęknięciu owocu podczas pieczenia. Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić masą marcepanową i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez ok. 30–35 minut.

Przygotować karmel:
na patelni lub w rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą, nie mieszając. Gotować na średnim ogniu, aż cukier zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką, dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać kryształki soli.

Upieczone jabłko położyć na ciepłym talerzu, polać karmelem. Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation