Kuchnia

Desery

Sernik prażony

Kruche blaty:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
130 g schłodzonego masła
2 duże żółtka (lub 3 małe)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.
Dno formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części (każda po ok. 250 g), każdą kolejno rozwałkować na placek o wymiarach formy, nawinąć na wałek i delikatnie przenieść do blaszki. Spód podziurkować widelcem i piec w piekarniku ok. 23 minuty na złoty kolor. Każdy z blatów wystudzić.

Masa serowa:

800 g tłustego twarogu, zmielonego jednokrotnie
160 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukry pudru
3 duże jajka, żółtka i białka osobno
1 opakowanie budyniu waniliowego. bez cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć za pomocą miksera na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i nadal ucierać.
Następnie kolejno dodawać żółtka kontynuując ucieranie.
Na koniec dodawać po sporej łyżce twarogu ciągle miksując.
W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Masę przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i ciągle mieszając, zagotować (najlepiej na małym ogniu, mieszając dość często aby masa się nie przypaliła). Opakowanie budyniu rozrobić w połowie szklanki mleka, wlać do prażącej się masy serowej razem z ekstraktem z wanilii, dokładnie wymieszać. i prażyć jeszcze przez kilka minut do momentu, aż masa zgęstnieje.

Pierwszy z blatów umieścić formie, w której był pieczony i wylać na niego połowę gorącej masy serowej*. Przykryć drugim blatem i wylać pozostałą część masy. Na wierzchu ułożyć trzeci z blatów, ciasto wstawić do chłodnego miejsca na całą noc (wierch sennika można dodatkowo obciążyć, aby mieć pewność, że kruche blaty zmiękną od wilgoci masy serowej).

Polewa:

100 g białej czekolady
3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
duża garść płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać.
Polewę natychmiast rozprowadzić po wierzchu sernika, posypać prażonymi płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation