Kuchnia

sałatki

Ciepła sałatka makaronowa

Składniki:
400 g makaronu kokardki
500 g boczku wędzonego
2 cebule
500 g pieczarek
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki
olej do smażenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek.
Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation