Kuchnia

Mazurki

Mazurek pomarańczowy

Składniki na spód (33/26cm):

150g miękkiego masła
70g drobnego cukru do wypieków lub 60g cukru pudru (dałam 2 łyżki+16g cukru waniliowego)
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
Na masę:

200g dżemu brzoskwiniowego/pomarańczowego/morelowego lub mieszanki (ja dałam morelowy+pomarańczowy)
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ponadto:

30g czekolady gorzkiej


Wykonanie:

Masło ucierać z cukrem przez około 7-8 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę (i ewentualnie ekstrakt), dalej miksować lub ugnieść ciasto ręką. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (około 15-20 minut).

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 0,5cm. Zdjąć papier z góry, dolny wraz z ciastem przenieść do formy. Dociąć nożem do wymiarów dna. Pozostałe ciasto ponownie zlepić. Formować wałeczki, składać po dwa, układając je w ozdobny rant. Ponakłuwać widelcem dno.
Piec w temperaturze 160oC (piekłam w 180oC) przez około 15-20 minut. Wystudzić.

Dżem podgrzać, dodać skórkę pomarańczową, chwilę podgrzewać razem. Lekko przestudzoną masę wylać na spód. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przełożyć do foliowego woreczka, odciąć rożek i zrobić wzorek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation