Kuchnia

coś dla podniebienia

pieczone truskawki: Bananowy sernik na jogurcie. Wersja bardzo lekka i najprostsza.

Składniki:

350g gęstego jogurtu naturalnego
50g cukru
2 jajka
1 banan
2 łyżki mąki ziemniaczanej






Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Banana rozgniatamy, żeby nie było grudek. Jogurt naturalny mieszamy z żółtkami, bananami, cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Można wspomóc się szczyptą soli. Ubite białka należy wmieszać do masy jogurtowej, ale bardzo delikatnie! Masę przekładamy do foremki (16cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut. Po dotknięciu środka ciasta, masa nie powinna być galaretowata i trząść się jak szalona na wszystkie strony. Jeśli wierzch zacznie się podpiekać, można przykryć go folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation