Kuchnia

Sałatki i surówki

Tajska sałatka z makaronem ryżowym


Składniki
2 - 4 porcje:

100 g makaronu sojowego (cienkie żyłki) lub ryżowego
10 krewetek Black Tiger
około 150 g (10 sztuk) pomidorków cherry (mogą być w 3 kolorach)
40 g ogórka
3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
1 czerwona papryczka chili
3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:

1 płaska łyżka świeżo startego imbiru
1/3 szklanki octu ryżowego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z limonki

Opcjonalnie:

1/2 szklanki listków mięty
1/2 szklanki świeżych kiełków fasoli mung
2 łyżki sosu rybnego
świeża kolendra


Przygotowanie

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić nożyczkami na mniejsze kawałki.
Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone i oczyścić jeśli jest taka potrzeba (oderwać głowę, zdjąć pancerz, zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po wypukłej stronie, wyjąć ciemne jelito). Opłukać i dokładnie osuszyć.
Pomidorki przekroić na połówki. Ogórka umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Orzeszki ziemne posiekać.
Sos: do rondelka włożyć imbir, dodać ocet ryżowy, cukier. Wymieszać i zagotować. Gotować przez około 1 minutę, następnie włożyć krewetki, połowę posiekanej papryczki chili i gotować przez około 30 sekund z każdej strony (surowe - szare krewetki można gotować trochę dłużej, aż zmienią kolor na pomarańczowy). Odstawić z ognia, dodać resztę papryczki chili oraz sok z limonki, sos sojowy oraz sos rybny jeśli używamy.
Makaron włożyć do salaterki, dodać pomidorki, ogórka, kiełki fasoli mung oraz krewetki, posypać porwaną miętą i kolendrą, polać sosem. Posypać orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i delikatnie przemieszać. Od razu podawać. Jeśli chcemy sałatkę przygotować wcześniej, sos musimy trzymać oddzielnie, dodać go dopiero przed samym podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation