Książka

ciasteczka

Składniki na kruche ciastka:

100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe po 16 g
2 łyżki cukru kryształu
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
Dodatkowo:

1 białko
1 łyżka cukru
podprażony słonecznik lub sezam
Masło i suche składniki ciasta umieść w misie malaksera. Wymieszaj tak by powstały okruszki. Następnie dodaj żółtko i śmietanę, po czym zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

Rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie i rozmiarze.

Białko wymieszaj z cukrem. Powstałą masą smaruj ciastka (np. pędzlem cukierniczym). Następnie „zamaczaj” je w słoneczniku lub sezamie, tak by ziarna równo się przykleiły.

Piecz w średnio gorącym piekarniku do lekkiego zrumienienia, ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation