Kuchnia

Zupy

Zupa Solianka


SKŁADNIKI:
30 dag wołowiny,
30 dag łopatki wieprzowej,
25 dag kiełbasy cienkiej,
15 dag boczku wędzonego,
40g suszonych grzybów,
1 marchewka,
1/2 korzenia pietruszki,
1/2 pora,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
4 ogórki kiszone,
200 ml zalewy z ogórków kiszonych,
2 liście laurowe,
3 ziarnka ziela angielskiego,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso wołowe i wieprzowe kroję w grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut.

2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut.

3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy.

4. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Na końcu do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 15 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation