Kuchnia

Kuchnia chińska

Kurczak hoisin

Składniki:

300 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 czerwona papryka
1 łodyga selera naciowego
4-5 małych kukurydzy w zalewie
100 g kiełków fasoli mung
1-2 papryczki chili
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego

Kurczaka pokroić na cienkie paseczki.

Imbir zetrzeć na tarce, czosnek i chili drobno posiekać.

Paprykę pokroić w kostkę, a seler naciowy i małe kolby kukurydzy w plasterki.

Sos hoisin, sos sojowy i ocet ryżowy wymieszać.

Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć około 30 sekund. Dodać kurczaka i obsmażać z obu stron 3-4 minuty na złoto. Następnie dorzucić paprykę, przesmażyć minutę, dodać kukurydzę i seler naciowy, mieszając smażyć 2 minuty, a później wrzucić kiełki fasoli mung. gdy lekko zmiękną, dolać sos hoisin wymieszany z sosem sojowym i octem, dokładnie rozprowadzić, a na końcu lekko skropić całość olejem sezamowym i wymieszać.

Podawać z ryżem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation