Kuchnia

Kuchnia chińska

Kurczak chop suey

Składniki (na 4 porcje):

500 g filetów z piersi kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
350 g kiełków fasoli mung
100 g kiełków bambusa
425 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka jasnego brązowego cukru
4 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki wody
por do przybrania

Sos sojowy wymieszać z cukrem, aż cukier zupełnie się rozpuści. Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Ułożyć kurczaka w płytkim, szklanym naczyniu, zalać sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.

W ogrzanym woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty. Dodać cebule pokrojone w piórka oraz zmiażdżone ząbki czosnku i smażyć kolejne dwie minuty. Po tym czasie dodać kiełki fasoli i bambusa i dalej smażyć przez 5 minut. Na koniec dodać olej sezamowy.

Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę. Do woka wlać bulion wraz z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Przełożyć na ogrzany półmisek, przybrać poszatkowanym porem. Podawać z ryżem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation