Kuchnia

Przepisy...

OMLET Z TRUSKAWKAMI I SERKIEM WANILIOWYM
(2 porcje)
4 jajka,
2 łyżki mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki masła,
szczypta soli,
cukier,
150g łyżek serka homogenizowanego waniliowego,
150-200g truskawek

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając, dodać 2 łyżeczki cukru i stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i delikatnie wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wylać część masy (jeśli patelnia jest mała, to 1/3, jeśli większa to połowę) i na niewielkim ogniu usmażyć z obu stron omlet. Analogicznie postąpić z resztą masy.
W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować, kilka sztuk pokroić i odłożyć, a resztę zmiksować, dodając cukier do smaku.
Każdy omlet posmarować łyżką serka i zwinąć. Polać po wierzchu pozostałym serkiem i sosem truskawkowym. Posypać odłożonymi wcześniej truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation