Kuchnia

Przepisy...

Jagodowe racuszki

Składniki, na 6 szt.:

250 g mąki
1 jajo
25 g rozpuszczonego masła
100 ml wody wymieszanej pół na pół z mlekiem
1 łyżka cukru
1 opakowanie drożdży instant

Dodatkowo:

Opłukane i odsączone czarne jagody
Cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Tłuszcz do smażenia



jagodowe racuszki

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto aż stanie się gładkie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulę. W każdej kulce zrobić po środku głębokie wgłębienie, w które wkładać jedną łyżeczkę jagód i opcjonalnie 0.5 łyżeczki cukru. Zlepić dokładnie ciasto ponad owocami. Każdą bułeczkę, spłaszczyć dłonią, aby powstały placuszki. Smażyć na rumiano z każdej strony po 5 minut. Posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Uwaga:

Wszyscy ci, którzy nie chcą, aby placki były zbytnio nasączone tłuszczem, mogą krótko obsmażyć placuszki na patelni w wyższej temperaturze a następnie podgrzewać je w kuchence mikrofalowej cztery minuty na mocy 360W.

Gotowe placuszki można również zamrozić. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation