Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

niebo na talerzu: Szybki kurczak z pieczarkami

- trzy udka z kurczaka lub 0,5 kg piersi
- 30 dag pieczarek (najlepiej małych)
- mała cebula
- półtorej łyżka masła (najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
- sól, rozmaryn, tymianek, mielony pieprz
- 150 ml słodkiej śmietany 30 % ( może być też kwaśna 12-18 % lub jogurt naturalny, z nimi wyjdzie mniej delikatnie, wyraźniej, mniej kalorycznie)
- łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku, ewentualnie garść rukoli (lubię najbardziej)

Mięso kurczaka odkroić od kości niezbyt starannie i pociąć na cienkie plastry, lekko osolić, wyjdą niejednakowe, nie szkodzi. Posypać rozmarynem, tymiankiem i solą, odstawić do lodówki na kilka chwil, godzin, a jeśli mamy nadmiar czasu - na całą noc. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na rumiano na połowie łyżki masła. Zdjąć z patelni, dołożyć pół łyżki masła, rozgrzać mocno i dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut bez mieszania, po zrumienieniu wymieszać, dodać cebulę. Na osobnej patelni rozgrzać mocno pozostałe masło, wrzucić pokrojone na połówki pieczarki. Kiedy lekko się przyrumienią, przewrócić, po usmażeniu lekko osolić, przełożyć na patelnię z mięsem, wymieszać. Całość zalać śmietaną, gotować chwilę, by sos zgęstniał. Posypać wszystko natką pietruszki lub koperku albo dodać nieco listków rukoli, wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation