Kuchnia

kuchnia

Zapiekane pomidory z nadzieniem wegetariańskim

Składniki:

6 średnich pomidorów
4 średnie ziemniaki
4-5 pieczarek
1 średnia cebula
ser żółty (ilość zgodnie z upodobaniem)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
świeża natka pietruszki
1 łyżka oleju
szczypta cukru

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, obrać i zgnieść praską do puree.
Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć miąższ.
(Nożem delikatnie nacinałam miąższ i łyżeczką wyjęłam środek.)
Pozostały miąższ zmiksować dodać sól, szczyptę cukru i wykorzystać jako sos do pomidorów.
Pieczarki, cebulę pokroić i podsmażyć na patelni.
Puree z ziemniaków połączyć z podsmażoną cebulą, pieczarkami, startym żółtym serem, zmiażdżonym czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowanym farszem nadziewać pomidory.
(Przed faszerowaniem wylałam sok, który zgromadził się w pomidorach)
Wcześniej przygotowany sos z miąższu wlać do naczynia żaroodpornego i umieścić w nim faszerowane pomidory.
Zapiekać przez 15 min. w temperaturze 180°C .
Podawać ciepłe polane sosem i posypane pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation