Kuchnia

kuchnia

Crumble z mrożonymi owocami

Crumble to efektowny i szybki w wykonaniu pieczony deser. Może być propozycją na niedzielny podwieczorek lub ciepłą i lekką kolację. Słodycz kokosowej kruszonki idealnie komponuje się z kwaskowymi owocami. Poezja smaków idealnie wyważona. Aby przywołać lato wybrałam owoce mrożone ale można wykorzystać inne, sezonowe takie jak lubicie.
Zapraszam.

Składniki na crumble

Owoce:
450 g mieszanki mrożonych owoców
(truskawki, maliny, wiśnie, agrest, porzeczki, jagody itd.)
2 średnie, kwaśne jabłka

Kruszonka:
200 g mąki pszennej
4 łyżki wiórków kokosowych
150 g zimnego masła
ok. 60 g cukru

Wykonanie crumble:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki.
Zagniatamy kruszonkę tworząc większe i mniejsze okruszki.
Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy je mieszanką owoców mrożonych.
Całość posypujemy warstwą schłodzonej kruszonki.
Pieczemy około 35 minut.

Crumble z owocami podajemy lekko przestudzone z lodami, jogurtem naturalnym lub tak jak ja sosem krówkowym.
Aby przygotować błyskawiczny sos z krówek należy je posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation