Kuchnia

kuchnia

Gorąca czekolada

Składniki na 2-3 porcje:

1 tabliczka (100g) czekolady (użyłam 50g gorzkiej i 50g mlecznej)

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

1 i 1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

1 szklanka śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru pudru



Czekoladę połamać, odłożyć jedną kostkę do dekoracji.

W rondelku podgrzać śmietankę, gdy tylko zacznie delikatnie wrzeć, zdjąć z palnika.

Wrzucić połamaną czekoladę tak by była zanurzona w gorącej śmietance, odłożyć na 2-3 minuty. Dopiero po tym czasie wymieszać dokładnie rózgą kuchenną.

W osobnym rondelku podgrzać mleko, prawie do wrzenia, następnie wlać do czekolady i wymieszać całość.* Przelać do szklaneczk.

Ubić śmietankę w małym naczyniu, dodać pod koniec łyżeczkę cukru pudru, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na powierzchnię czekolady (oczywiście można nałożyć śmietankę łyżką). Na wierzch zetrzeć pozostałą kostkę czekolady i delektować się smakiem ;)

*Taka metoda przygotowania pozwala na dokładne rozpuszczenie się czekolady, zapobiega jej zwarzeniu i zapewnia odpowiednią konsystencję
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation