Kuchnia

kuchnia

Deser z białą czekoladą, mascarpone i owocami lata

Składniki:
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
180 g creme fraiche
otarta skórka z cytryny i / lub pomarańczy
świeże owoce (maliny, truskawki i odrobina jagód)

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić (można dodać odrobinę śmietany, by czekolada się nie zwarzyła). Mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać lekko przestudzoną czekoladę, nieco otartej skórki z pomarańczy i / lub cytryny do smaku i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki by dobrze masę schłodzić.
Umyte i osuszone owoce rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Można przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek z malin (można też lekko dosłodzić). Dodać nieco otartej skórki z cytryny i pomarańczy, wymieszać, schłodzić.
Podawać udekorowane owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation