Oszukana pizza na cieście francuskim
Składniki
wypieki wytrwane, ciasto francuskie
gotowe ciasto francuskie 2 opakowania
przecier pomidorowy mały słoiczek (90 gram)
czerwona papryka 1/2
zielona papryka 1/2
mała cukinia 1
pieczarki ok. 200 g
pojedyncza pierś z kurczaka 1
mozzarella 1 kulka
świeży tymianek kilka gałązek
oliwa z oliwek, przyprawa do dań z kurczaka wg upodobania
Jak przygotować
Pierś z kurczaka umyć, pozbyć się błon, pokroić na małe kawałki. Następnie wrzucić do miski, wsypać 1-2 łyżek przyprawy do kurczaka, wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 C. Warzywa umyć, pieczarki obrać. Paprykę pokroić w paski, cukinię i w talarki. Mozzarellę odcedzić z zalewy, pokroić w cienkie plasterki. Jedną porcją ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty, drugą przekroić na pół, zwinąć ok. 1 cm krawędzi do środka tworząc jakby ramkę (
http://img859.imageshack.us/img859/7358/csc3124kopia.jpg), ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto 'podziurkować' widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie lekko obsmażyć kurczaka. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować przecierem pomidorowym, układać na nim ser, warzywa i mięso. Na wierzchu położyć gałązki świeżego tymianku. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Podawać z gałązką tymianku do dekoracji.
'Pizza' jest rewelacyjna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się na pikniku w terenie (wystarczy zapakować ją w papierową torebkę, czy do plastikowego pojemnika) jak i na grillu ze znajomymi koło domu :)