Kuchnia

kuchnia

Knedle z mięsem

Ciasto:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
ok. 250g mąki ziemniaczanej (wagowo i objętościowo 1/4 ilości ugotowanych i przetartych ziemniaków)
2 łyżki mąki pszennej
2 nieduże jajka
szczypta soli

Farsz:
300g gotowanego mięsa z rosołu
1 średniej wielkości jajko
1 mała, biała cebula
olej do smażenia
sól, pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:
mąka do podsypywania
2 średniej wielkości cebule
200g wędzonego boczku w kawałki
olej do smażenia






Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zostawić w otwartym garnku do wystudzenia.

Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto na oleju, odcedzić z tłuszczu i dodać do mięsa, całość wymieszać z jajkiem i przepuścić przez maszynkę do mielenia ze średnim sitem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać obie mąki, roztrzepane jajka, szczyptę soli i wyrobić jednolitą masę, ale tylko do momentu połączenia składników. Przełożyć ciasto na blat obsypany mąką, uformować wałek i pokroić go na plastry. Z każdego plastra formować niewielki placek, kłaść na środku farsz, zaklejać i rolować okrągłe knedle w dłoniach. Układać je na obsypanym mąką blacie.

W szerokim garnku zagotować osoloną wodę, do gotującej wkładać knedle, po chwili delikatnie zamieszać i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

W czasie gotowania knedli obrać i posiekać drobno obie cebule oraz boczek, usmażyć na oleju na złoto i okrasić knedle. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation