Kuchnia

kitchen

Gorąca czekolada z pianką à la tiramisu { 2 porcje }

Na piankę:

1 żółtko
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki serka mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki

Na czekoladę:

600 ml mleka
1 czubata łyżka dobrego, gorzkiego kakao + odrobinę do posypania

Przygotowanie:

Żółtko ubij z cukrem na kogel mogel, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
Osobno ubij kremówkę – zrób gęstą, bitą śmietanę.
Delikatnie połącz bitą śmietanę z masą mascarpone i schowaj do lodówki.
Mleko wlej do rondelka z grubym dnem i wymieszaj z kakao. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
Rozlej czekoladę do filiżanek i nałóż sporą ilość pianki ( możesz w tym celu użyć rękaw cukierniczy z ciekawą końcówką ). Posyp odrobiną kakao i podawaj na gorąco, smacznego!

Ps. Nie jest konieczne słodzenie samej czekolady, ponieważ pianka jest odpowiednio słodka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation