Kuchnia

kitchen

crumble z malinami i serkiem mascarpone

Kruszonka

200 g masła + 25 g (łyżka)
180 g cukru trzcinowego
2 opakowania cukru wanilinowego
350 g mąki typu 450
100 g migdałów, obranych ze skórki, posiekanych w drobną kostkę

Masa z serka mascarpone

2 opakowania serka mascarpone (500 g)
2 opakowania śmietanki UHT 30% (400 ml), schłodzonej
80 g cukru pudru
250 g świeżych malin, umytych

Kruszonka:
Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, masło oraz cukier wanilinowy. Za pomocą rąk łączymy wszystkie składniki. Kiedy masło połączy się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.

Formę żaroodporną o średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie części. Pierwszą część kruszonki rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie. Do drugiej części kruszonki dodajemy 1 łyżkę masła i 100 g migdałów posiekanych w drobną kostkę. Kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy za pomocą rąk.

Następnie równomiernie rozkładamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonki pieczemy jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Formę z kruszonką pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej. Kruszonki pieczemy około 35 minut z termoobiegiem do momentu uzyskania złotego koloru. Po upływie 25 minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia. Upieczone kruszonki odstawiamy do wystygnięcia.

Masa z serka mascarpone:
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, mieszamy. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ubitą śmietanę stopniowo łaczymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając. Nie mieszamy zbyt długo.

Na przestudzoną kruszonkę w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami. Maliny delikatnie przyciskamy.

Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na malinach. Warstwę masy serowej bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami. Crumble wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.

Wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation