Kuchnia
słodkości
Domowe wafelki mleczno-orzechowe a’la Knoppers
Potrzebujemy:
3 wafle
polewę czekoladową
Ponadto, do przygotowania mlecznej masy potrzebujemy:
1/4 szklanki mleka
1 łyżkę cukru
175 g miękkiego masła
1,5 szklanki mleka w proszku
Mleko z cukrem gotujemy w małym garnuszku cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Masło wkładamy do miski i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i miksujemy aż masa stanie się gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i cały czas miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na jeden duży wafel nakładamy równomiernie mleczną masę i przykrywamy drugim waflem. (Możemy obciążyć czymś wafel do czasu nałożenia kolejnej warstwy.)
Do masy orzechowej potrzebujemy:
100 g masła
ok 200 g nutelli
1 łyżka gorzkiego kakao
100 g orzechów laskowych
Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy orzechy aby uniknąć ich przypalenia. Dzięki uprażeniu, brązowa skórka z orzechów, której chcemy się pozbyć, zejdzie z łatwością. „Obrane” orzechy siekamy ostrym nożem na bardzo drobne kawałeczki. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym.
Dużego wafla wstawiamy do lodówki i obciążamy z góry. W garnuszku z gorącą wodą rozpuszczamy polewę czekoladową. Gdy będzie idealnie płynna, wyciągamy wafla z lodówki i polewamy go czekoladą od strony mlecznej masy. Następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Gdy czekolada stężeje, bardzo ostrym nożem kroimy dużego wafla na mniejsze porcje.
MA==